Del: - -

NFA udvikler nyt spørgeskema om uønsket seksuel opmærksomhed

Et nyt spørgeskema, der skal afdække – og senere medvirke til at forhindre uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladserne – bliver i denne tid afprøvet på en række arbejdspladser.

Ida Elisabeth Huitfeldt Madsen: - Spørgsmålet om uønsket seksuel adfærd har været undersøgt adskillige gange, men de tidligere spørgeskemaer har været udformet sådan, at nogle handlinger ikke blev opfanget. 

___________________________________________________________________________________________________________________

Af Ingrid Pedersen

Mangler viden om krænkelsers konsekvenser

Et nyt spørgeskema, der skal afdække – og senere medvirke til at forhindre uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladserne – bliver i denne tid afprøvet på en række arbejdspladser. Seniorforsker Ida Elisabeth Huitfeldt Madsen fra NFA, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er én af de forskere, der står bag, og hun siger:

- Spørgsmålet om uønsket seksuel adfærd har været undersøgt adskillige gange, men de tidligere spørgeskemaer har været udformet sådan, at nogle handlinger ikke blev opfanget, siger hun.

Når man har brugt formuleringen seksuel chikane i spørgeskemaet, har nogle i deres besvarelser været usikre på, om det var tale om chikane, når de oplevede eksempelvis uønskede berøringer.

- De har simpelt hen været usikre på, om en handling har kunnet betegnes som chikane, siger hun. Derfor afprøver hun og en række andre forskere for tiden et nyt spørgeskema, der skal afdække problemerne mere præcist.

I det otte sider lange spørgeskema bliver der for eksempel spurgt:

  • Har du inden for de sidste 12 måneder været udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads?
  • Hvem udsatte dig for seksuel chikane?

Der bliver også spurgt specifikt ind til, om man har været udsat for f.eks. uønskede seksuelle kommentarer om ens krop.

Der bliver også spurgt om, hvem der er kommet med den uønskede opmærksomhed, om man har talt med andre om det, om nogen har hjulpet, og om man selv har været vidne til, at andre har været udsat for det samme.

I spørgeskemaet bliver der spurgt ind til handlinger, som er forekommet på hverdage eller i forbindelse med fester, kurser eller julefrokoster.

-Undersøgelsen er en del af et meget stort projekt om psykosocialt arbejdsmiljø, og vi kunne se, at det er længe siden, der er forsket i seksuel chikane i en dansk kontekst – og spørgsmålene har været stillet på samme måde siden 1990, siger hun.

Store huller i viden

Ida Elisabeth Huitfeldt Madsen konstaterer, at der på den måde er videnshuller i forskningen, og i den viden man har om de negative konsekvenser for dem, chikanen går ud over. Hun nævner for eksempel, at man først for nylig har spurgt medarbejdere i omsorgsfag, om uønsket seksuel opmærksomhed fra patienter eller beboere.

-Det er meningen, at det nye spørgeskema skal kunne bruges på alle typer arbejdspladser, og at vi kan få afdækket den gråzone, der er på området, siger hun og tilføjer, at ældre undersøgelser viser, at der er meget stor forskel fra branche til branche.

Spørgeskemaet bliver fulgt op af kvalitative, dybdegående spørgsmål blandt udvalgte medarbejdergrupper i de virksomheder, der ønsker det, og senere kan de deltage i et aktionslæringsforløb, hvis de vil arbejde med virksomhedens egne erfaringer eller undgå, at der opstår problemer.

Til brug for alle

Når spørgeskemaet er afprøvet og færdigt vil det være tilgængeligt for alle virksomheder. Det vil være frit tilgængeligt på NFA’s hjemmeside.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at det kan være et problem, at de virksomheder, der har de største problemer, måske ikke ønsker at gøre brug af spørgeskemaet, fordi de ikke har lyst til at blive konfronteret med problemerne, siger hun.

Hvis man anvender spørgeskemaet, skal man selvfølgelig også være opmærksom på at følge op på det, understreger hun, for det kan måske give frustrationer blandt medarbejderne, hvis de i spørgeskemaet har givet udtryk for nogle utilfredsstillende arbejdsvilkår og oplever, at der ikke bliver gjort noget for at forbedre dem.

For industriens arbejdspladser, der har samarbejdsudvalg, er det oplagt at bruge TekSams samarbejdskonsulenter til i samarbejde med SU at skabe en dialog og finde frem til løsninger.

Der er stadig plads til at flere virksomheder kan melde sig til at afprøve spørgeskemaet og eventuelt også være med i et aktionslæringsforløb.

Kontakt Maj Britt Dahl Nielsen på SDU mbdn@sdu.dk, hvis jeres arbejdsplads er interesseret.

TekSam er med i projektets følgegruppe. Hele projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

Depression og selvmord

Flere undersøgelser tyder på, at seksuel chikane kan forårsage depressioner og i værste fald føre til selvmordsforsøg eller selvmord.

En undersøgelse, som Ida Elisabeth Huitfeldt Madsen har været med til at lave, blev offentliggjort i The BMJ tidligere på året og viser, at antallet af selvmord blandt mennesker, der havde været udsat for seksuel chikane, er 2-3 gange så højt som hos dem, der ikke har været udsat for tilsvarende på deres arbejdsplads. Forskellen var størst, hvis man tog højde for køn, fødeland, familie og uddannelsesniveau.


Senest revideret den 20. marts 2021