Del: - -

Sådan bliver virksomheder grønne

Kom med på besøg hos Alfa Laval Aalborg og hør, hvordan de gør produktionen mere grøn og bæredygtig.

Af Ingrid Pedersen

Foto: Palle Peter Skov

En af de industrivirksomheder, der er længst fremme med den grønne omstilling, lægger hus til TekSams næste temadag om emnet den 23.maj. Deltagerne får mulighed for at se Alfa Lavals Test & Training Center i Aalborg, og Michael Berggreen fra Berggreen Mennesker og Processer holder oplæg om nødvendigheden af et mere bæredygtigt forbrug og produktion.

-Her bliver der mulighed for at se virksomhedens store testcenter og tale med Alfa Laval om, hvordan de både strategisk og operationelt arbejder med grøn omstilling, siger han og forventer, at der både vil være lavpraktiske eksempler, som man straks kan kopiere i sin egen virksomhed og store strategiske omstillinger, der kan inspirere.

På temadagen vil der især være fokus på det store potentiale i at bruge samarbejdsudvalget i processen. Alfa Laval har adskillige eksempler på, at medarbejdernes ideer har bidraget til en grønnere og mindre ressourcekrævende produktion.

-Mange store virksomheder er kommet lang med omstillingsprocessen, for de har viden og musklerne til det. Men de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, har svært ved det, og ved ikke helt, hvordan de skal gribe det an, siger Michael Berggreen.

Han understreger nødvendigheden ved at fremhæve, at hvis resten af verdens befolkning havde samme forbrug som danskerne, ville det kræve fire jordkloder. Allerede den 28.marts nåede Danmark den såkaldte Country Overshoot Day – den dag vi havde brugt de ressourcer, der er til rådighed for et helt år, hvis de blev ligeligt fordelt.

-Jeg blev faktisk selv overrasket over, at Danmark ligger så dårligt, siger han.

Få hjælp

Michael Berggreen fremhæver, at der er masser af incitament og hjælp til de virksomheder, der endnu ikke har fundet en grøn strategi, for der er både fonde, man kan søge, konsulenthjælp fra TekSam og adskillige nyoprettede AMU-kurser, hvor medarbejderne kan få både grundlæggende og specialiseret viden om nye, grønnere produktionsmetoder.

-Og medarbejderne har noget at se frem til, understreger han, for omstilling til en grøn, mere cirkulær produktion forventes at skabe omkring 290.000 nye arbejdspladser. Der vil både være brug for håndværkere, ingeniører og ’opfindertyper’, der kan udtænke helt nye produkter, fremhæver han.

Kunderne kræver

Michael Berggreen understreger, at det ikke alene er FN’s verdensmål og klodens overlevelse, man behøver at have i tankerne, når man overvejer grøn omstilling.

-Det er også vigtigt at være forberedt på kundernes krav og forventninger, og muligheden for fortsat at kunne rekruttere medarbejdere, siger han, og fremhæver, at medarbejdere bliver mere og mere bevidste om virksomhedernes grønne profil, når de søger job, siger han.

-I den sammenhæng er branding vigtig.

Michael Berggreen fremhæver også, at de mindre virksomheder kan have en konkurrencefordel af at være firstmovers, for det er en dagsorden, der er mere og mere vigtig – ikke mindst bliver energioptimering vigtig, hvis vi skal begrænse energiimporten fra Rusland.

Han nævner, at han også i sit oplæg vil komme ind på den private forbrugers ansvar, for danskerne er storforbrugere på en række områder – flere biler i husstanden, fladskærme i hvert rum og hyppige ferierejser.

-Men først og fremmest skal vi have en produktion og et forbrug der er cirkulært, så alle materialer bliver brugt igen – og igen, og begrebet affald ikke længere eksisterer, siger han.

-Mit oplæg skal være et incitament til virksomhederne om at komme i gang og en opfordring til at bruge SU til at motivere og inddrage medarbejdernes viden, siger han og understreger, at det selvfølgelig er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan man griber det an. Men hvis ikke, man gør noget, kan det gå helt galt, fordi der er efterspørgsel på bæredygtige produkter.

-Og der er som sagt masser af steder, man kan hente hjælp. Både i form af konsulenter, men også i store velpolstrede fonde både i EU, kommunerne og nationale fonde, siger han.


Senest revideret den 28. august 2024