Del: - -

Det virkede uoverskueligt

Grøn omstilling virkede som et uoverskueligt bjerg for Sintermetal, men med hjælp fra Klimaklar SMV viste det sig at være både sjovt og nemt. Og en indsats på to områder giver 50 procent af reduktionen.

Af Ingrid Pedersen

Foto: Frank Cilius

Direktør i Sintermetal i Haderslev, civilingeniør Hans Olling, konstaterer, at den grønne omstilling så uoverskuelig ud.

-Men da vi først kom i gang, var det faktisk sjovt, hvor nemt det var, siger han og fortsætter med at citere talemåden om, hvordan man spiser en elefant:

-Man begynder med den første bid. Det passer godt på det projekt, vi har sagt ja til at medvirke i, siger han.

Klimavenlig produktion er da heller ikke en helt ny tankegang i virksomheden. Dels er dens måde at fremstille metalemner på – sintring – i forvejen mindre energikrævende end støbning, dels har de i flere år genanvendt varmen fra produktionen til opvarmning af lokalerne.

-Vi har desværre ikke dispensation til at sælge varmen til andre, siger Hans Olling og skubber til en diskussion om det ulogiske i, at der skal betales afgift af varme, som allerede er produceret på samme måde, som hvis der bliver brugt ny olie.

Hans Olling og Sintermetal er med i DI’s projekt Klimaklar SMV, og det var hjælp og indspark herfra, der fik ham og vedligeholdelseschef Hans Henrik Svarrer til at synes, at omstillingen er både spændende og overskuelig, og de er indstillet på, at videreformidle deres viden og erfaringer til de omkring 50 andre SMV’er, små og mellemstore virksomheder, der har vist interesse for at lære at spise elefanter ... i små, overskuelige bidder.

Som sandkager

Når Hans Olling på pædagogisk vis skal forklare virksomhedens produktionsmetode – sintring – sammenligner han med keramikere, der former krus og tallerkener af ler, eller børn der laver sandkager i strandkanten.

-Vi laver dimser og dippedutter og dingenoter af forskellige former for metalpulver, der stammer fra gamle metalvarer. Det er blevet lavet til pulver på mellem 1/10 og 1/100 millimeter, der hældes i forme, presses i facon og opvarmes til omkring 1100 grader.

Hos Sintermetal kan de producere flere hundrede tusinde ens elementer og producerer selv de forme og andre værktøjer, der bruges i produktionen. Sintermetal har tusindvis varenumre, men kun omkring 1000 aktive. De mange dimser og dippedutter er som regel ikke synlige i det færdige produkt.

Hans Olling griber en lås til en hoteldør.

-Vi laver ikke låse, men ni elementer i denne lås stammer fra os, forklarer han.

Ikke bare greenwashing

Metalpulveret er iblandet stearin, der fungerer som smøremiddel, så emnerne løsner sig fra formene. Undervejs i produktionen fordamper stearinen, og det er selvfølgelig et miljøproblem.

-Men på den anden side svarer vores årlige mængde til halvdelen af de stearinlys, beboerne i byen brænder af juleaften, konstaterer han.

Kunderne er endnu ikke begyndt at kræve ’grønne’ produktionsmetoder.

-Men det kommer, når for eksempel 80 procent af en bil skal være genanvendelig, siger Hans Olling. Derfor deltog han i Fremstillingsindustriens seminar om grøn omstilling, og han er meget bevidst om, at forandringerne skal være reelle, så der ikke bare er tale om greenwashing.

-Det nytter jo ikke noget bare at købe grøn strøm, understreger han. Man skal skabe forandringerne i sin egen virksomhed.

I første omgang handlede det om at kortlægge Sintermetals CO2-udledning.

-Vi har jo den fordel, at vi i forvejen er ISO 14000-certificeret, så en stor del af tallene havde vi, de skulle bare findes frem, og resten kunne bogholderiet finde. Det havde vi gjort i løbet af en måned. Når vi forpligtede os til en reduktion på 50 procent frem til år 2030, skulle vi afgøre, hvor det giver mening at sætte ind, siger han.

Og der var to områder, som alene vil give 50 procent af reduktionen.

Det ene er at gøre den forvarmer i ovnen, hvor smøremidlet fordamper, elektrisk i stedet for gasfyret. I 2030 skal 90 procent af dansk elproduktion stamme fra vedvarende energi, og Sintermetal har allerede gjort én forvarmer elektrisk. Det fungerer fint, så nu følger resten efter.

Den anden er at installere varmepumper. Det er heller ikke så svært, og de genindvinder i forvejen varmen fra produktionen.

For at gøre det mere effektivt, skal ovnene samles på ét sted, så varmen er lettere at genbruge.

-Her er tale om ændringer, som økonomisk kan betale sig. Men der er selvfølgelig også en række tiltag, som ikke umiddelbart giver økonomisk gevinst, men som vi med tiden vil gennemføre alligevel, siger Hans Olling.

En af de ting, der næppe kan betale sig, men ville have en vis markedsføringsværdi, er at firmaets varebil skulle være en elbil.

-Men den kører kun 5000 km om året, så klimamæssigt kan det ikke betale sig at skifte den ud, siger han.

På ugentlige tavlemøder bliver medarbejdernes gode råd til energioptimering noteret – og brugt, hvis de kan.

-Men i første omgang skal vi have det formelle på plads, og derefter vil vi inddrage SU – og alle medarbejdere – i at følge op på nogle af de mindre ting, for det er klart, at det er dem, der står midt i det, der bedst kan se problemerne og deres løsning, siger Hans Olling.

 

Se mere om Klimaklar SMV her: Klimaklar SMV - bæredygtig virksomhed - Dansk Industri

Nyt værktøj til SMV'er: Få hul på din grønne omstilling - DI (danskindustri.dk)

Sintermetal A/S

Er en familieejet virksomhed, der er grundlagt i 1959. Den har 65 medarbejdere og cirka 95 procent af produktionen går til eksport.

Ordbog: At sintre betyder at opvarme et materiale til nær smeltepunktet, for derved at opnå at partiklerne gror sammen til et stykke ved diffusion. Metoden anvendes bl.a. ved fremstilling og behandling af visse former for keramik og metal.

 

Direktør Hans Olling: – Vi laver ikke låse, men i denne lås til en hoteldør indgår ni dele, vi har lavet.

Hans Olling: – Omstillingen viste sig at være både sjov og nem, og vi har højst brugt to mandeuger på det.

Varmen fra produktionen genanvendes allerede til opvarmning.

Forvarmerne, hvor smøremidlet fordamper, kan gøres elektriske i stedet for gasopvarmede.

Vedligeholdelseschef Hans Henrik Svarrer: – Det er spændende at være med til at skabe en grøn omstilling, men det kan være svært at vide, hvornår man skal sætte ind.


Senest revideret den 6. juli 2021